ECB-president Draghi zal de afgelopen dagen met tevredenheid hebben gekeken naar de koersontwikkeling van de euro. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1De geldhoeveelheid in de eurozone, niet de meest sexy cijfers, maar wel erg belangrijk omdat ze een goede indicatie geven hoe de reële economie zich in de komende 12 maanden gaat ontwikkelen. Uit de vanochtend bekendgemaakte cijfers voor de geldhoeveelheid in augustus wordt een aantal zaken duidelijk. De groei van de geldhoeveelheid M3 is langzaam maar zeker aan het aantrekken nu de kredietverlening in een steeds minder sterk tempo krimpt. De reële geldgroei M1, een cijfer dat keer op keer omslagpunten in de conjunctuur ongeveer 12 maanden vooruit correct heeft ‘voorspeld’, lijkt uit te bodemen. Al met al wijzen de monetaire cijfers er op dat in het ergste geval de economie in de komende 12 maanden stagneert. Je kan daarentegen ook met een roze bril naar de cijfers kijken en de eerste voortekenen zien dat de economie langzamerhand weer gaat opkrabbelen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2ECB-president Mario Draghi heeft vanochtend zijn bezoek aan het jongste euroland Litouwen gebruikt om nog eens te benadrukken dat de centrale bank klaar staat om het monetaire beleid verder te verruimen. Meest voor de hand liggende is dat de ECB gaat sleutelen aan de al aangekondigde maatregelen, zoals het uitbreiden van het aankoopprogramma van in obligaties gesecuritiseerde (bedrijfs)leningen. Dat is noodzakelijk, want het pakket van langlopende leningen aan banken zal waarschijnlijk te klein zijn. Grootschalige aankopen van staatsleningen is echter (nog) een brug te ver.

3Draghi zal de afgelopen dagen met tevredenheid hebben gekeken naar de koersontwikkeling van de euro. De euro/dollar zette vanochtend de daling van de afgelopen dagen voort en zakte voor het eerst sinds 2012 onder de 1,27 (laagste punt gedurende de dag was 1,2697 om precies te zijn). Op 8 mei bereikte de euro/dollar nog de hoogste stand van het jaar op 1.3993. Die dag zei Draghi tijdens de maandelijkse persconferentie dat hij er “klaar voor was om volgende keer in te grijpen”. Dat was geen loos zinnetje, want de ECB is sindsdien steeds bezig geweest het monetaire beleid verder te verruimen. Dat, en de verzwakking van de economie van de eurozone en de Federal Reserve die steeds dichterbij het verkrappen van het monetaire beleid komt, heeft er voor gezorgd dat de euro zo sterk is gedaald.

4Draghi mag dan blij zijn met de zwakke euro die de economie de broodnodige impuls moet geven, de Fed is niet blij met de steeds harder wordende dollar. Loretta Mester, dat is de baas van de Cleveland Fed, zei woensdag dat de harde dollar de economie negatief kan gaan beïnvloeden via duurdere export. Dat is natuurlijk een waarheid als een koe, maar er schuilt meer achter. De Fed hoopt dat de Amerikaanse economie nu eindelijk eens een groeitempo van 3 procent weet vast te houden, en een hardere dollar zal hiervoor zeker niet helpen. Ook de Fed heeft een probleem van te lage inflatie, en een hardere dollar zal dit alleen maar erger maken.

5. Positief economisch nieuws uit Frankrijk? In augustus is de werkloosheid voor het eerst sinds oktober 2013 gedaald. In augustus daalde het aantal werklozen dat een baan had gevonden met 11.100 ten opzichte van juli. Groot probleem is dat heel veel werklozen zo kansloos zijn geworden, dat zij de moeite niet langer nemen om zich nog als werkloos te registreren. Vorige maand waren er 227.000 werklozen die zich niet langer lieten registeren.

6. Het Damrak wordt weer een biotechbedrijf rijker. Het Duitse biotechbedrijf Probiodrug heeft aangegeven een beursnotering in Amsterdam te ambiëren. Details over een beursgang werden niet bekendgemaakt.

7. Imtech heeft vanochtend wat details prijsgegeven over de claimemissie die de technisch dienstverlener volgende maand moet doen om te overleven. Imtech gaat na de claimemissie het aantal uitstaande aandelen verkleinen door ze samen te voegen. Daarnaast wordt in de maand oktober de 'tick size' voor de koers verkleind van 0,001 naar 0,0001 euro omdat er zoveel aandelen in de markt worden gepompt.

8Is jouw nieuwe iPhone 6 krom doordat je er misschien op bent gaan zitten? Dan kan het toestel weer recht worden gebogen Dit heeft een Amerikaans reparatiebedrijf met de toepasselijke naam iCracked tegen persbureau Bloomberg gezegd. Maar ga vooral niet zelf proberen u telefoon recht te buigen, waarschuwt een zegsman van het bedrijf. "Wij hebben de gereedschappen om het frame recht te maken, maar ondanks dat, is de slagingskans niet 100 procent omdat het niet in exact dezelfde vorm is als die van de fabrikant."

9Europese aandelenbeurzen noteren licht hoger en kunnen voor de tweede dag op rij in het groen gaan sluiten. Echt een aanleiding voor de winsten lijkt er niet te zijn, behalve dat we van het ene geo-politieke conflict in het andere geo-politieke conflict rollen. De aanvallen op de Islamitische Staat worden opgevoerd en zelfs Nederland gaat meedoen met F-16’s en een detachement dat Iraakse en Koerdische strijdkrachten moet gaan trainen. Vanochtend zei de Oekraïense president Poroshenko op Twitter dat gisteren de eerste dag was dat er echt sprake was van een wapenstilstand in zijn land.

10. Op de beursagenda staan vandaag nog een tweetal Amerikaanse macrocijfers: de wekelijkse steunaanvragen en de maandelijkse orders van bedrijven voor duurzame goederen. De cijfers zullen er waarschijnlijk op wijzen dat de arbeidsmarkt blijft aantrekken, maar dat bedrijfsinvesteringen op een laag pitje blijven.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl